cutia cu pereti de cer

cutia cu pereti de cer

vineri, 13 februarie 2015

Nu mai avem timp pentru sănătate sau nu mai avem încredere în sistemul sanitar?

["Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască, deși aproape toți se nasc cu ea" - Hipocrate] 

Gustările multicalorice de la birou, comunitatea și viața virtuală acaparantă, captivitatea infernală a traficului (mai ales în capitală), shoppingul promovat agresiv (sub toate formele lui), mediocritatea tabloidelor și a televiziunilor, toate aruncă omul modern înapoi în timp, în așteptarea unui nou Hipocrate, care să-l oprească din goana nebună și să-l determine să reflecteze asupra echilibrului său cu natura. 



La toate aceste aspecte se adaugă însă unul, pe cât de grav, pe atât de greu de remediat: pierderea încrederii în sistemul sanitar și specialiștii lui. 

Prin prisma profesiei mele, întâlnesc zilnic pacienți cărora timpul le-a declarat război, care au încetat să mai respire în afara profesiei. Aceștia sunt roboți ai unei societăți care promovează, otrăvitor de mult, false priorități. 
Mi s-a întâmplat de multe ori să nu reușesc să îmi termin indicațiile și informațiile terapeutice, pentru că pacientul pleca grăbit din farmacie. Probabil se gândea că și așa a pierdut destul timp, abătându-se din drum pe la farmacie și așteptând la o coadă de 3-4 persoane pentru un banal paracetamol, pe care îl știe și îl înghite de ani de zile. De ce ar mai avea nevoie de informații suplimentare și consiliere? 
Nu-i trebuie lui protecție hepatică sau vitamine, ecografii suplimentare, antibiograme sau RMN-uri. 
Și ce dacă alunița de pe spate a început să crească, atâta timp cât nu incomodează prea tare... 
["Poți descoperi câteodată ceea ce nu cauți - Alexandre Fleming] 
Și palpitațiile din ultima perioadă vor trece - stresul e de vină; tensiunea e puțin cam mare - poate e de la cafea (a abuzat în ultimul timp) sau... poate nu e bun tensiometru luat de soție din supermarket (deh! la reducere). 
Iar toată moda asta cu omega 3-6-9 (toți colegii de birou și-au cumpărat) e o formă de marketing manipulator - nu-i trebuie lui ulei de pește! Bunicii și părinții au mâncat șuncă cu ceapă toată viața și n-au avut colesterolul mare, nici nu știau ei cum arată uleiul de pește. 
["Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitate fizică" - Hipocrate] 
Ca să nu mai amintească de imunitate: auzi - echinaceea, gheara pisicii, zinc - bani aruncați pe geam. Atâția ani a ținut "virușii" la distanță cu o cană fierbinte de ceai cu miere și lămâie și un paracetamol (n.a.1:  viruși are doar calculatorul☺, la om se transmit numai virusuri; n.a.2: mierea la temperaturi de peste 40° devine toxica, iar vitamina C este distrusă de căldură). 
Ce mai contează că tusea nu mai trece de trei săptămâni, la un moment dat va scăpa de ea, fără să-și mai bată capul cu telefoane pentru programări la medic, învoiri in timpul programului și rețete kilometrice. 
Și în plus, toată lumea a văzut la televizor că farmaciștii fac înțelegeri cu medicii, au afaceri ilegale de medicamente - de ce să le dea șansa să se îmbogățească și din buzunarul lui? 
["Cel mai bun doctor oferă întotdeauna cât mai puține medicamente " - Benjamin Franklin] 


Repercursiunile pe care le simt eu (ca susținător al actului medical, dar mai ales ca mamă) ale acestei atitudini de îndepărtare și ignorare a prevenției și, totodată, al diagnosticării timpurii, se îndreaptă pe termen lung asupra generațiilor viitoare. Copiii noștri, pe care astăzi refuzăm să îi vaccinăm, dând crezare vedetelor care strigă la televizor despre argint și mercur (n.a.3: aveți aici detalii despre Andrew Wakefield și falsificarea cercetărilor științifice referitoare la legătura vaccinului ROR cu autismul), vor suporta consecințele. Acasă, părinții nu mai pun accent pe disciplina medicală și alimentară, adultul de mâine pierzând aceste principii profilactice. 

["Medicul îngrijeşte, natura vindecă" - Hipocrate] 

Este adevărat că pădurea nu ar fi pădure, dacă nu ar avea și uscăciuni, dar haideți să acordăm vot de încredere acelor specialiști care chiar își practică meseria cu devotament înainte de toate. S-au plâns toți că pleacă valuri de medici rezidenți - acum se întorc (o parte din ei), haideți să profităm de cunoștințele lor! Clinicile private au început să îi vâneze. Ei vor resuscita sistemul românesc, vin cu o abordare diferită, holistică, menită să trateze pacientul atât medical, cât și emoțional sau din punct de vedere al nutriției. 

["Să îți dorești să fii sănătos este o parte din sănătate" - Seneca]



Echipa din spatele Clinicii Hipocrat 2000 este una dintre acelea care se luptă să readucă încrederea și echilibrul dintre specialist și pacient, practicând actul medical în cel mai profesionist mod, având la dispoziție dotări, aparatură și tehnici moderne. 



Inițial, în 1996, au pornit la drum 13 cadre medicale; un an mai târziu luând naștere și propriul Serviciu de Ambulanță, apoi Centru de Imagistică și Laboratorul de Analize. Acestora li s-au adăugat Spitalul de Recuperare Medicală și o Salină. 
Extinderea lor s-a realizat și în alte localități din jurul Bucureștiului, acum fiind prezenți atât în capitală și Ilfov, cât și în județele Prahova și Giurgiu. 

Redobândirea încrederii și respectului față de persoanele din domeniul sanitar se poate face doar prin dezvoltarea conceptului de "Medicină pentru întreaga familie". 
Așa cum e bine să ne găsim un farmacist al familiei, empatic, eficient, profesionist și etic, la care să apelăm tot timpul, tot așa ar trebui să ne alegem și o Clinică a Familie, care să ne poată oferi cât mai multe servicii, potrivite tuturor membrilor: laborator de analize, medicină de familie, pediatrie, alergologie, ginecologie, stomatologie etc.
Iar dacă această clinică oferă și varianta unor abonamente personalizate familiei, cu atât mai bine. 

Vă îndemn, așadar, să găsiți timpul și resursele necesare pentru a redescoperi importanța medicinei printre profesioniștii dedicați sănătății pacienților!

["Dacă tu nu ești pregătit să îți schimbi viața, medicul nu te poate ajuta" - Hipocrate] 





Sursă foto :
http://www.descopera.ro/dnews/11321939-1-din-6-barbati-va-face-cancer-un-nou-test-poate-indica-cat-de-agresiva-este-boala-si-cum-trebuie-tratata
www.medicul.ro 
http://www.copilul.ro/sarcina/simptome-sarcina/9-simptome-de-sarcina-confundate-cu-sindromul-premenstrual-a10892.html
www.hipocrat2000.ro 

2 comentarii:

  1. cata dreptate ai, tindem sa ignoram orice simptom si sa ajungem la doctor cand efectiv "nu mai putem". asta complica si mai mult actul medical.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Cristina! Lucrul asta se intampla pentru ca ne consideram prea tineri pentru probleme medicale serioase

    RăspundețiȘtergere