cutia cu pereti de cer

cutia cu pereti de cer

duminică, 10 august 2014

Bebelușul și expunerea la soare

De când a început sezonul estival am fost întrebați /invitați la mare. Aceasta insistenta a atins cote alarmante (  :) pentru mine) în august, când jumătate din locuitorii capitalei + aproape toți prietenii + familia au plecat spre marea cea mare. Am amintit politicos, de fiecare data, ca Jder-mic din dotare nu permite deplasarea la mare, cel puțin pana nu implineste 1 anișor. Orice medic pediatru serios si responsabil recomanda evitarea expunerii prelungite la soare pana la vârsta de 2, chiar 3 ani.
Lăsând la o parte beneficiile aerosolilor pentru bebeluși ( cu recomandarea de a fi făcuți pana în ora 9.00 ! ), soarele este de-a dreptul nociv pentru pielea subțire a copiilor. După orele 10.00 nici un copil nu ar trebui sa mai rămână pe plajă. Dacă părinții, însetați de soare și nisip, își petrec toată ziua pe plaja (pentru ca,  oricum, CO nu durează decât o săptămână și ar fi păcat sa nu profite :( din plin), copiii ar trebui scoși din ghearele soarelui ucigător de.... Poliția Copiilor (  :) dacă ar exista asa ceva).
Tu, ca adult, ești responsabil pentru pielea ta și,  implicit, sănătatea ta. Iar mai devreme sau mai târziu  "vei da socoteala". Piele uscata, îmbătrânită. Riduri. Pete. Alergii solare. Alunite. Melanoame.
Copilul tău insa cu ce a greșit, ca sa ii lași drept "bagaj de viata" o piele arsa (lângă un castel de nisip) sau un ten sensibil, predispus la alergii (pentru ca nu a vrut să-și pună pălăriuta și ochelarii, stand ore întregi în apă )? Avem grija la alimentația lor, alegem produsele bio, respectam regulile de igiena și dieta, de ce nu am avea grijă și de sănătatea pe termen lung a pielii lor, și asa fragila și agresata de mediul în care trăim?
Recent, am fost socata sa aud ca un prieten apropiat, care e un exemplu de viață echilibrată, sportiva și sănătoasă, a fost diagnosticat cu cancer de piele. Tot ce își amintea era ca, în copilărie, mergând cu părinții la mare/munte, era lăsat cu spatele gol sa se joace și, ca orice copil, se întorcea roșu, pentru a fi tratat apoi de mama cu iaurt și aloe vera.
Acesta este și motivul pentru care am hotărât să scriu acest articol.



Iată câteva greșeli frecvente pe care, din prisma profesiei, le-am observat la cei mai mulți părinți.
1. "l-am dat cu crema cu protecție maximă"
Majoritatea produselor de pe piață oferă doar protecție UVB (împotriva radiațiilor care produc înroșirea pielii și arsuri la nivelul epidermei). Acestea trebuie sa conțină insă și filtre pentru protecția UVA (radiațiile care nu produc nimic sesizabil pe moment, dar care în timp duc la modificări ale structurii dermului și la apariția petelor și melanoamelor). In mod constant, tot timpul anului suntem expusi razelor UVA, pe cand cele UVB cresc in intensitate in perioada verii.
2. "Îl țin sub umbrela și ii dau un tricou ca sa nu nu îl ardă soarele"
Radiațiile UVB sunt într-adevăr reținute de îmbrăcăminte sau umbrele, dar cele UVA trec prin orice tip de material (textil, sticla), excepție făcând pereții construcțiilor.
3. "I-am dat cu protecție înainte sa plecam de acasa"
Corect, doar ca protecția trebuie repetată după fiecare ieșire din mare/piscina și la fiecare 2-3 ore (dacă nu intra în apă), deoarece intervine transpirația, folosirea șervețelele umede etc. De obicei, loțiunile pentru copii lasă o pelicula albicioasa la suprafața pielii, tocmai pentru a indica zonele unde aplicarea a fost făcută corect.
4. "Când e înnorat nu se arde, deci nu-i nevoie de protecție"
Radiațiile UVB nu pătrund prin nori, dar mult mai dăunătoare UVA , am stabilit ca nu sunt oprite decât de " construcțiile de beton ". Asa ca, și atunci când sunt nori, aplicarea cremei protectoare trebuie sa se facă cu aceeași conștiinciozitate.
Aici pot veni chiar cu un exemplu personal: mi-am scos Gărgărița afară, într-o zi înnorata de iulie, fără sa ii mai dau cu crema. După o plimbare de nici 30 de minute, i-au apărut pe brate, gat și ceafă, în special în zona cutelor, mici bubite roșii, asemănător unei dermatite de contact. Primul gând a fost să-mi reamintesc alimentele nou introduse în acea perioada ( eram chiar la început de diversificare). Doar ca după jumătate de zi, iritația a dispărut. In următoarea dimineață, același cer înnorat, aceeași plimbare prin cartier. Bubițele au reapărut în aceleași locuri, asemănător zilei precedente. În acel moment am exclus posibilitatea unei alergii alimentare, realizând ca este, de fapt, o alergie solara. Din nou, spre seara, roșeața a trecut. De atunci nu am mai avut nici o problema, pentru ca  nu am mai îndrăznit sa ieșim afara fără crema. Cu timpul, micuța mea a început sa accepte din ce în ce mai ușor, fără proteste, ritualul de "cremuire" :) Are răbdare sa ii aplic crema chiar și pe față, luând totul mai mult ca pe un ritual de masaj.
5. Ochii. Ochelarii de soare (recomandați de medic, obligatoriu!) ar trebui purtați în permanență  pe afara, la soare puternic, nisip sau zăpadă. Vad de multe ori la plimbare, mămici cu ochelari de soare, în timp ce bebe privește din cărucior, încruntat și deranjat de lumina mult prea puternica.


 Și la final, sperând ca nu îmi va fi luat în nume de rău, vreau sa subliniez doua SFATURI prețioase.
- Întotdeauna căutați produsele destinate copiilor cu factor de protectie solară 50 (SPF), din game DERMATOcosmetice, nu cosmetice de masa, indiferent ca le achiziționați din farmacie, plafar sau hipermarket . Produsele dermatocosmetice sunt ceva mai scumpe, dar tocmai pentru ca sunt concepute și testate clinic pentru pielea sensibila și atipica (ca a bebelusilor). În plus, sunt lipsite de conservanți, coloranți, parfumuri (cele pentru copii), substanțe care ar putea sensibiliza pielea, dar pe care le găsim din belșug în produsele de 10 lei (generalist vorbond). Pe larg despre acest subiect, într-un post viitor.
- Gelul cu ALOE VERA nu trebuie sa lipsească din casă. E ideal după arsuri (dacă, din păcate, se întâmplă) sau răni. Are un efect răcoritor, dar mai ales, reparator, hidratant și cicatrizant. E considerat cel mai bun gel "aftersun".
- HIDRATAREA/ ALAPTAREA (acolo unde e cazul) e esentiala in sezonul cald, indiferent daca expunem sau nu copilul la soare. Pentru cei mai mari de 6 luni (la care s-a inceput diversificarea)
se recomanda o alimentatie bazata mai mult pe semisolide si supe.

Surse:
http://dermatology.about.com/od/glossarys/g/spf.htm
http://www.psychologies.ro/wellbeing/echilibru-corp/ce-luam-in-vacanta-pentru-bebelus-886292
http://ideisfaturi.blogspot.com/2010/10/cand-ducem-copilul-la-mare.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu